Nézd meg Facebook és instagram oldalunkat is!

Nézd meg Facebook és instagram oldalunkat is!

Nézd meg Facebook és Instagram oldalunkat is! 

2021-ben a cigánycsuk az év madara!

Cigánycsúk az év madara 2021

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az „Év Madara” programját. Ennek célja, hogy a társadalommal megismertesse a természetvédelmi problémákkal érintett madárfajokat. 

A 2021. év győztese, vagyis az idei „Év Madara” a cigánycsuk lett.

Magyarországon védett!

Az idei Év Madara címért három olyan madár versengett, melyek agrár élőhelyekhez kötődnek. A közönségszavazást a kis őrgébics és a sordély előtt végül a cigánycsuk nyerte, így idén ez a verébnél is kisebb madárka viselheti a megtisztelő címet!

A nászruhás hím feje, torka és háta fekete, begye és melle rozsdavörös, széles nyakfoltja, keskeny szárnycsíkja és farkcsíkja fehér. 

A tojón a hímek fekete színét barna helyettesíti, a begy és a mell halvány rózsaszínes, a nyak fehér foltja elmosódott, a farkcsík világos rozsdás sárga. 

A sík, domb- és hegyvidékek nyílt, gazos-bokros területek jellegzetes madara.

Száraz növényi szálakból álló fészkét a tojó a talajra, fűcsomó tövébe építi. Évente kétszer is költ. Fészekalja alkalmanként 4-7 tojásból áll. Csak a tojó kotlik, a fiókák 12-14 nap alatt kelnek ki és további két hét múlva hagyják el a fészket. Mindkét szülő eteti őket.

Rövid távú vonuló, a telet az európai és észak-afrikai Mediterráneumban tölti. Az őszi vonulás nagy része szeptember-októberben zajlik, a fiatalok kóborlása már augusztusban elkezdődik. Tavasszal az első példányok korán, február végén és márciusban megérkeznek, egyes példányok át is telelhetek.

Szeretnéd megosztani?

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Weblapunkon sütiket használunk
Az oldal használatával adatkezelési és sütikezelési szabályainkat elfogadod.
A részletekért olvasd  el tájékoztatóinkat!