Agancs hullajtás időszaka

A szarvas agancsot minden vadász és természet szerető ember a természet csodájának tartja. Az agancs a hímivarú egyedek fejdísze és fegyvere. Jellegzetes sajátossága hogy minden évben megújul.

A kész agancs egy idő után leválik és azonnal megindul az új agancs növekedése és fejlődése.

Ez a hullajtási időszak, február közepétől általában május közepéig tart, kortól függően. Az agancs levetését az átmenetileg jelentkező tesztoszteron szint emelkedése indítja meg.

Az illegális agancs gyűjtés lopás

Az elejtett, elhullott vad és az agancs is a vadászatra jogosult szervezetek tulajdona, így a gyűjtés csak az ő engedélyükkel lehetséges. Tehát ha valaki talál egy agancsot, nem viheti haza. Jó eséllyel nem lesz semmilyen akadálya annak, ha valaki agancsgyűjtéssel szeretne foglalkozni, de előtte feltétlenül meg kell keresni a vadásztársaságot, egyeztetni velük és egy írásos engedélyt kérni tőlük

A szarvasok zavarása bírsággal sújtható, és állatkínzásnak is minősülhet.

Az erdőben vannak viselkedési szabályok. Ha valaki hangoskodik, megzavarhatja a vadállományt, ezzel pedig ilyenkor komoly károkat is okozhat, hiszen az agancsot viselő szarvasbikák megriadnak, elindulnak az erdőben és leverhetik az agancsukat, amely még nem is tört volna le.

LOPÁS ÉS ÁLLATKÍNZÁS

Az agancskoronák engedély nélküli gyűjtése lopásnak minősül, bizonyos esetekben több százezer forintos, de minimum százezer forintos bírság is kiszabható a vadgazdálkodási törvény értelmében. Sőt a Büntető Törvénykönyv szerinti állatkínzásért börtönbüntetés is kiszabható.

Szeretnéd megosztani?