Nézd meg Facebook és instagram oldalunkat is!

Nézd meg Facebook és instagram oldalunkat is!

Nézd meg Facebook és Instagram oldalunkat is! 

Tavaszi vaddisznó figyelmeztetés futóknak, túrázóknak, kerékpárosoknak ‼

Tavaszi vaddisznó figyelmeztetés futóknak, túrázóknak, kerékpárosoknak!

Ahogy melegszik az idő, egyre több turista keresi fel a népszerű kirándulóhelyeit.
🐗 Fontos tudni, hogy ez az időszak a vaddisznók ellési időszaka, a kocák most hozzák világra a malacokat. Ilyenkor az anyaállatok biztosítják saját maguk és utódaik számára az elléshez szükséges nyugodt körülményeket, a sűrű, bozótos helyeken úgynevezett “vaddisznó vackot” alakítanak ki.

Az erdőben kirándulva kicsi az esélye egy vaddisznóval való találkozásnak, ugyanis félnek az embertől, és ha hallják, hogy közeledik, akkor messzire elkerülik. A nagyon sűrű részeket azonban érdemes március-május tájékán elkerülni, mert a malacait védő koca a legveszélyesebb emlősállat a magyar erdőkben.
Az utódok megszületése után a kocák különös gonddal vigyázzák a kis malacok életét, és nagyon keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenség tűnik fel a közelükben. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le a kirándulók, így még véletlenül sem tudnak beleütközni a malacos koca fekvőhelyébe.
🐕Az erdei kutyasétálás során ügyeljünk arra, hogy pórázon vezetett kutyánk ne távolodjon el tőlünk, mert az erdőben kószáló kutyák a vaddisznót felbőszíthetik, ami különösen igaz a malacukat féltő kocákra, akik ilyenkor a szokottnál agresszívabban viselkedhetnek. A felbőszített kocát a menekülő kutya a gazdájához vonzhatja, így akár problémákat is okozhat az embert alapvetően kerülő vad.

Szeretnéd megosztani?

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Weblapunkon sütiket használunk
Az oldal használatával adatkezelési és sütikezelési szabályainkat elfogadod.
A részletekért olvasd  el tájékoztatóinkat!